marți, 17 august 2010

ANDRE MAUROIS -Lelia sau viata lui George Sand


Aveam de mult timp, cartea asta in biblioteca .O primsem intr-un an cadou de ziua mea. Fara sa o bag in seama, sau fara sa ma pot concentra asupra ei, sau mutand-o de colo colo isi astepta clipa descoperirii. Si asta a fost pur si simplu intr-o zi oarecare cand am luat-o de pe raft si m-a "prins" de la primele randuri.
Nu eram familiarizata cu opera lui George Sand dar stiam, si datorita filmului IMPROMPTU ca era o femeie deosebita pentru vremea ei si ca avusese o aventura cu Chpoin.

Cartea lui Andre Maurois este scrisa documentat cu multe citate din opera, jurnalele sau scrisorile eroinei dar e usor de citit iar datele sunt aproape lipsite de importanta.

Descoperim evolutia femeii Aurore Dudevant care va deveni ulterior George Sand si care, in mijlocul secolului al.XIXlea, intr-o societate plina de prejudecati, divortase, purta haine barbatesti, fuma trabuc, scria romane si milita pentru libertatea si egalitatea femeii in cuplu : "(...)cu cat se pomeneste despre un barbat ca ar fi avut mai multe aventuri galante, cu atat mai mult asaistenta il complimenteaza prin zambetujl ei.(...)Nu aceeasi e situatia femeii acuzata de adulter.Femeii nu i se acorda decat un singur fel de onoare.Daca e necredincioasa sotului ei, e infierata si injosita,e dezonorata in ochii copiilor ei,e expusa unei pedepse infamante, inchisoarea."

Cu toate astea, George Sand si- a pastrat feminitatea , puterea de a primi si oferi dragoste, astfel ca o cunoastem pe Sand indragostita si chiar suferind . Prin viata ei trec Prosper Merime, Albert de Musset sau Frederic Chopin. Toti erau mai tineri decat ea. Iubirile raman memorabile atat pentru ea cat si pentru noi. Prin grija aproape materna pe care i-a oferit-o lui Chopin , suferind inca de pe atunci, poate i-a salvat sau prelungit viata, dar cu siguranta a contribuit la crearea multor capodopere muzicale ale acestuia.
Iubirea si grija s-a indreptat treptat asupra celor doi copii ai ei , Maurice si Solange, si,ulterior, asupra nepoatelor sale. Isi iubea domeniul, Nohat, casa, gradina, facand acolo un adevarat loc de intalnire a multor artisti aflati in Franta.

Ca scriitoare, George Sand a atras atentia unor importanti critici si scriitori ai vremii : Saint Beuve, Balzac sau Flaubert.

Nimic nu este uitat in aceasta biografie a lui George Sand. Viata personala, viata artistica sau chiar cea politica ofera imaginea unei femei complexe, impresionante , curajoase si impacata cu sine.

Mi-ar place sa fi existat o asemenea carte si despre Mihai Eminescu. Cu siguranta am fi scapat de imaginea de Luceafar al poeziei romaesti si l-am privi asa cum era el, cel adevarat....

Niciun comentariu: