joi, 14 ianuarie 2016

PORTRETUL UNUI GENTLEMAN SI ALTE POVESTIRI de W. Somerset Maugham


Nu ştiam la ce să mă aştept când am început această carte.Asta pentru că nu ştiam nimic despre autor. Scăparea mea, recunosc ! Dar chiar autorul dezvăluie puţin despre ce să ne aşteptăm, la început: "Povestioarele din volumul de faţă sunt scrise la comandă.Prima am scris-o în 1924, ultima, după câte îmi amintesc, prin 1929." Au fost scrise în aşa fel încât să apară "pe pagina şi contrapagina revistei (Cosmopolitan Magazine),lăsând totodată destul loc pentru ilustraţii."

Astfel,fiecare povestire,deşi scurtă,concentreaază în ea, ca într-o sticluţă mică de parfum,o lume colorată şi diversă. Pentru că majoritatea poveştilor se petrec în altă ţară decât America familiară cititorului iniţial, aşa scurte cum sunt, ele emană aerul exotic al Asiei sau al Europei. Descrierile de locuri,de lucruri şi stări sunt clare dar nu lipseşte simţul artistic.

Am descoperit o varietate de personaje cu poveştile lor simple sau întortocheate.Asta pentru că autorul e un fin observator al caracterelor umane.
Poveştirile sunt independente una de alta, putând fi citite în orice ordine,doar deschizând cartea la întâmplare, actiunea fiecareia e usor de urmărit, iar la final te trezeşti zâmbind sau cauţi semnificaţia unui gest sau a unui cuvânt pe care poate l-ai omis la momentul lecturii. Şi uneori îţi doreşti ca schiţa de câteva pagini să fie dezvoltată într-un roman de sine stătător.

Recomand aceaastă carte pentru cei care caută o doză de divertisment.Acesta este şi scopul declarat al autorului , să ofere o distracţie inteligentă.

Mie mi-a deschis pofta pentru altă carte a acestui autor : Vălul Pictat .


Niciun comentariu: