miercuri, 16 ianuarie 2013

Ultima concubina de Geang Ihun (Ihuan)

Nu este vorba de romanul Ultima Concubina de Lesley Downer aparut la Editura Humanitas. Acest roman pe care l-am gasit in biblioteca,face parte din literatura chineza si a aparut in 1998 la Editura Cartega.Nu sunt familiarizata cu literatura din aceasta parte de lume,dar stilul de scriere al acestei carti este unul simplist,fara fraze intortocheate poate pentru a fi accesibila tuturor categoriilor de public.

In 1943,Aisin Gioro Pu I ,Imparatul Imperiului Manciurian (statul marioneta Manciocuo creat de japonezi in Nord-estul Chinei) este obligat de japonezi sa-si ia o sotie japoneza.Imparatul alege dintr-un album cu fotografii,special creat pentru aceasta ocazie ,pe Lu Iucin, de 15 ani,eleva la Liceul National de Fete din Noua Capitala , Ceanciun.Pentru ca Imparatul era casatorit deja cu Uan Jung (Imparateasa) ea va deveni "Concubina norocoasa".Li Iucin cu o naivitate delicata, renunta la visele, la libertatea si familia ei si imbratiseaza noile obiceiuri si traditii impuse de Imparat, cu 37de ani mai mare ca ea. dar il priveste in continuare pe acesta cu admiratie si cu o teama respectuoasa.

In mai 1945,cand Germania a fost infranta, Curtea Imperiala este mutata in alt oras iar mai tarziu,Pu I renunta la tron si este considerat criminal de razboi si dus intr-un lagar in Uniunea Sovietica.Armata a Opta (Armata Partidului Comunist Chinez ) elibereaza tinutul din Nord Estul Chinei de sub ocupatia japoneza si confisca averile Curtii Imperiale.Lu Iucin vine in contact cu ideologia comunista de care se simte atrasa tot mai mult. Participa la diverse activitati sociale,la marea alfabetizare din 1952, chiar si la o manifestatie la care asista chiar Mao Tze Dung. Cu toate acestea nu este acceptata pe deplin de Comunistii Chinezi pentru ca inca este casatorita cu Pu I si refuza sa divorteze, dar nici de familia lui Pu I pentru ca este om al muncii, castigand bani din munca ei marunta.

Pu I si Lu Iucin,se intalnesc din nou dupa 12 ani,cand ea il viziteaza in centrul de reeducare unde este inchis. Sotul ii admira fidelitatea si ii impartaseste si el viziunile comuniste.Cu toate acestea, viata lui Lu Iucin este tot mai grea.din cauza trecutului ei si a casatoriei cu Pu I. Cand acestea ii afecteaza si familia ia dureroasa decizie a divortului.Pu I accepta cu greu,considerand ca trebuie s-o elibereze de sacrificiul facut de ea in tinerete.Ulterior,ea se recasatoreste cu altcineva dar, incearca sa ramana aproape de Pu I,ca frate si sora.

"China Noua a transformat ultimul imparat ,intr-un cetatean obisnuit si pe sotia de imparat intr-un om al muncii, functionar in slujba statului. Noua ideologie,noile obiceiuri, i-au facut pe cei doi sa inlature diferentele istorice dintre ei
***

Pana la urma, cartea se dovedeste a fi o carte de propaganda comunista (cunoscuta metoda a regimului comunist de a-si face cunoscuta ideologia prin orice mijoace media :carte,film,muzica ) dar dincolo de asta, gasim povestea unei tinere care a ramas fidela sotului ei ,de-a lungul anilor, pana cand ... cerintele au fost altele.Finalul e in normele cerute dar personajul feminin ramane o luptatoare pe frontul social dar si pe cel al iubirii.

Un comentariu:

dan axin spunea...

buna roxana
ai vrea sa vinzi/imprumuti cartea? am cautat pe net sa o cumpar dar nu am gasit`o

dan(xtix@yahoo.com)