marți, 30 decembrie 2014

LECTII DE VIATA

Anul 2014 ... Orice as incerca sa gasesc sa spun ca a fost un an ok, 2014 va ramane anul in care l-am pierdut pe tata.Un an in care am invatat ca nu suntem niciodata pregatiti pentru o astfel de despartire, ca totul este trecator si fragil, ca trebuie sa apreciezi ceea ce ai, ca trebuie sa apreciezi acel moment in care esti fericit.
Ce as putea spune despre tata ? Ce sa scot din cutia cu amintiri si sa astern aici sa ramana o urma din firea lui ? Am sa enumar 10 lucruri pe care le-am invatat de la tata :

1.Sa nu te iei prea in serios.
Tata avea o auto-ironie atunci cand se descria :"sunt un om, asa la vreo 100 si ceva de kile ..."zicea el despre el.Tot tata se stramba sau scotea zgomote ciudate dar amuzante atunci cand o adunare devenea prea tacuta sau prea seioasa.

2.Sa muncesti si iar sa muncesti
Tata muncea la serviciu iar apoi isi aducea de lucru si acasa.Multe dintre amintirile mele il au pe tata la masa de lucru.Tata si inginerul era aceiasi persoana.

3.Sa nu renunti la lucrurile care iti plac.
Tata era ultimul care ar fi renuntat la un lucru vechi,iar daca acesta se strica mai bine desfacea totul in bucati pentru a fi reparat.

4.Sa te distrezi
Tatei ii placea sa fie inconjurat de prieteni  si isi facea prieteni usor.Distractia pentru el era sa dea o masa mare care pe langa mancare excelenta avea si multa veselie, buna dispozitie, glume

5.Sa te bucuri de fotbal.
Tata era pasionat de fotbal.Avea un fel inedit de a se bucura cand Romania sau alta echipa romaneasca castiga.La  fel si cand pierdea.Astfel m-am molipsit si eu de microbul fotbalului.

6.Sa te bucuri de lucrurile frumoase ,de calitate.
Tata avea o colectie impresionanta de discuri de vinil cu muzica de toate genurile.Se emotiona cand asculta muzica clasica dar si cand asculta muzica populara ca cea interpretata de Ileana Sararoiu, de exemplu.Mereu am avut tablouri in casa , multe realizate de bunicu -tatal lui- pe care le apreciam impreuna.

7.Sa apriciezi legatura de famile.
Familia era mereu pe primul loc.Fie ca era vorba de parintii lui, de  copiii lui, de nepotii lui stia ca familia e cea care il sustine pe el si astfel a oferit cea mai buna parte a lui familiei.

8.Sa fii bun cu toata lumea.
Atunci cand se certa cu cineva, si inghitea multe pana se certa el cu cineva, lasa la final un loc de "buna ziua"

9.Sa inveti jucandu-te
Aveam jocurile noastre copilaresti dar cu tata "ne jucam de-a scoala".Era un joc serios sau o scoala in joaca.Chiar si cand spunea povesti ne implica intr-un fel sau altul.

10.Sa fii un tata perfect.
Avea darul de a ridica oamenii , de a-i face sa se simta in siguranta pe umerii lui.

Asta era tatal meu. Intr-un fel il simt aproape dar imi e dor de prezenta lui fizica , de rasul lui molipsitor...Odihneste-te in pace! 

Niciun comentariu: