joi, 22 ianuarie 2015

SI DACA E ADEVARAT... de Marc Levy

Am citit aceasta carte dupa ce am vazut filmul Just Like Heaven din 2005 si nu aveam asteptari prea mari,caci filmul nu m-a impresionat in mod deosebit .Cartea difera de firul filmului dar am vazut in personaje actorii din film ceea ce e un mic dezavantaj in a vedea un film inainte de a citi cartea.

Acord 3 stele din 5 acestei carti care se citeste usor, dialogurile sunt dinamice, poate prea dinamice pe alocuri, presarate cu mult umor dar si delicatete din loc in loc.

Lauren, medic intern la San Francisco Memorial Hospital, casatorita cu meseria ei si chiriasa intr-un apartament de invidiat de pe Green Street, cu o priveliste de invidiat, are un accident de masina si cade in coma profunda.

Peste cateva luni,apare in scena Arthur, un tanar arhitect care tocmai se mutase in apartamentul de pe Green Street . Ca din senin, are parte de un musafir mai neobisnuit , spiritul sau fantoma lui Lauren, aflata inca in coma intr-o rezerva la San Francisco Memorial Hospital . De aici urmeaza o comedie romantica mai neobisnuita in care cele doua personaje se descopera, se integreaza unul in viata celuilalt si, inevitabil, se indragostesc.Are si un fir policier ca sa creasca putin suspansul.

Cu ce am ramas la finalul cartii? Secventa care m-a impresionat cel mai mult e din trecutul lui Arthur si prezinta relatia dintre micul Arthur si mama lui.Pentru mine e cea mai frumoasa si delicata scena a cartii.
Am descoperit ca acest roman este sursa "jocului secundelor" atat de popular acum pe net ."In fiecare dimineata ti se dau 86400 de dolari ,cu singura constrangere sa-i cheltuiesti in cursul zilei,soldul nefolosit fiind retras cand te duci la culcare , insa acest dar picat din cer sau acest joc se poate opri in orice moment,ai inteles?Si atunci intrebarea este :ce ai face tu daca ai primi un asemenea dar?"     

De asemenea, am regasit viziunea asupra timpului : ''Dacă vrei să înţelegi ce înseamnă un an de viaţă, pune întrebarea unui student care a picat la examenul de sfărşit de an. O lună de viaţă: vorbeşte-i unei mame care a adus pe lume un copil prematur şi-l aşteaptă să iasă din incubator ca să-şi strângă puiul în braţe, teafăr şi nevătămat. O săptămână: întreabă-l pe un bărbat care lucrează într-o uzină sau o mină ca să-şi hrănească familia. O zi: întreabă-i pe doi îndrăgostiţi lulea care aşteaptă să se întâlnească. O oră: întreabă-l pe un claustrofob prins într-un ascensor în pană. O secundă: uită-te la expresia unui om care tocmai a scăpat dintr-un accident de maşină. Şi o miime de secundă: întreabă-l pe un atlet care a câştigat medalia de argint la Jocurile olimpice şi nu medalia de aur pentru care se antrenase toată viaţa. Viaţa este magică!''

Dar am ramas si cu o nelamurire pe care si Lauren o are undeva in carte : de ce Arthur e singurul care o poate vedea pe ea, spiritul unei persoane aflate in coma, si nimeni altcineva-nici chiar mama ei nu reuseste sa o simta macar?

Un roman despre pretuirea clipei prezente, despre iubirea care trece si dincolo de moarte, despre acceptare  

Niciun comentariu: