duminică, 17 mai 2015

Cantec de gheata si foc de George R.R.Martin


In mai 2013 primeam pachetul de cărţi de la Nemira pe care l-am câştigat pe site-ul Cinemagia. Avea vreo 3 kg şi primul meu gând a fost : " Cum o să citesc eu cărţile astea ? Cât o sa-mi ia? " . Era întreaga serie Cântec de gheaţă şi foc.
Odată ce m-am apucat să citesc primul volum , Urzeala Tronurilor, nu ştiu când au trecut primele 100 de pagini. M-a prins imediat şi de aici a început aventura mea în lumea imaginară a lui George Martin, o lume condusă de regi şi regine care nu se dau în lături de la nimic pentru a-şi atinge scopurile - intrigi, trădări, conspiraţii, răzbunări. Nici nu e de mirare, pentru că sursa de inspiratie a lui George R.R.Martin este o altă serie cunoscută, Regii Blestemati de Maurice Druon (pe care mi-am propus să o citesc cât mai repede) dar şi Războiul celor 2 roze  din istoria Angliei.
Această lume imaginară e împărţită în două continente - Westeros si Essos - populate de diferite clanuri şi familii sau dinastii.Dar şi de creaturi malefice care amintesc de zombi sau de dragoni uriaşi care scuipă flăcări.Nu te poţi rătăci în această lume pentru că ai la dispotiţie o serie de hărţi care te ajută să te orientezi pe unde sunt sau se îndreaptă personajele. De asemenea şi lista genealogică a fiecarei familii cu slujitorii şi armata proprie este foarte utilă.
Capitolele fiecărui volum reprezintă actiunea văzută din punctul de vedere al personajului care îi poartă numele.  

In Urzeala Tronurilor facem cunoştinţă cu clanurile centrale ale întregii serii : Stark şi Lannister. Stark domneşte peste Nord şi viata lor , a lui Ned si a lui Catherine, împreună cu cei 6 copii, se desfăşoară conform principiilor morale obişnuite. Rickon, Bran, Arya, Sansa, Robb si Jon, fiul nelegitim a lui Ned, sunt pregătiţi pentru o viaţă grea dar în care să reuşească prin forţele proprii însuşite încă din fragedă copilărie. Lucrurile nu se anuntă prea promiţătoare când familia trebuie să se despartă şi să se împrăştie în ţinuturi îndepărtate unul de altul, lăsându-i pe cei mici şi neajutoraţi în grija servitorilor.
Lannister domneşte pe Tronul de Fier, conducând întreg Westeros-ul.Principiile lor morale sunt aproape inexistente, singura lor perspectivă este să păstreze puterea . Cersei, căsătorita cu Robert Baratheon, regele de pe Tronul de Fier, Jamie, fratele geamăn al lui Cersei, aflat în Garda Regelui, Tyron, fratele celor 2 , dar dispreţuit de întreaga familie pentru faptul că este pitic si nu e demn sa urce vreodată pe Tronul de Fier, dar si Joffrey Baratheon, fiul alintat si dispretuitor a lui Cersei, işi fac apariţia în acest prim volum. Suntem şocaţi încă de la început să aflăm , prin ochii micului Bran, că Cersei si Jamie au o relaţie incestuoasă,fapt ce ne face să avem o vagă imagine asupra întregii conduite a acestei familii.

In Esoss,avem parte de o lume mult mai neobisnuită,personaje mult mai bizare iar poveştile sunt mai greu de înţeles .Dar aici o întâlnim pe Danaerys  Targaryen şi ea o pretendentă a Tronului de Fier cu o istorie care împleteşte cele 2 tinuturi.Dar ea e cunoscută şi sub numele de Mama Dragonilor ceea ce îi oferă un prestigiu aparte.


Nu vreau să fac un rezumat al întregului volum sau a întregii serii.Oricum nu voi reuşi să cuprind toată complexitatea acţiunii, să amintesc sutele de personaje foarte bine conturate şi cu un rol important în întreaga acţiune.Pentru cei care vor să intre în această lume a celor 5 volume le spun că este o serie impresionantă,deşi nu este pentru cei "slabi de înger" şi cred că nici pentru copiii care vor doar o lume fantastică.Dar odată intrat în această lume nu mai ai şanse de scăpare. Urmareşti fiecare personaj care coboară încet în cel mai adânc iad doar pentru a reveni la suprafaţă mai puternic,Te afli în mijlocul unei scene de luptă care odata încheiată te lasă sfarşit doar citind despre ea.Sunt momente în care daca ai putea, având în vedere greutatea unui volum ca obiect fizic, ai arunca-o de toţi pereţii şi să stai într-un colţ să plângi şi să repeţi obsesiv : De ce ? De ce?

Pentru cei care au citit seria le mărturisesc că am o slăbiciune pentru familia Stark şi speranţa mea este într-o cât de mică reuniune, cât se mai poate, pentru Tyron Lannister,ca toata lumea, şi sper să fie luat în serios ca să se aleagă şi el cu ceva,şi sper ca povestea cu Danaerys să ajungă undeva . Sper ca celelalte volume care urmează să dezlege mai mult iţele încurcate ale poveştirilor, să ne ofere mai multe răspunsuri şi să ne facă, la sfârşit , fericiţi că am aşteptat atât pentru a fi  scrisă o continuare. (Obişnuită cu stilul George R.R.Martin mă cam îndoiesc de această ultimă parte.)


Niciun comentariu: